Fitoterapia este o metoda terapeutica ce utilizeaza plantele medicinale in tratamentul diferitelor boli.

Fitoterapia isi are radacini foarte vechi in cultura si civilizatia umana. Putem spune ca are aceiasi varsta cu umanitatea. Intotdeauna omul a cautat ajutor pentru vindecare, mai intai in mediul inconjurator lui. Astfel, plantele medicinale  au fost primele care au raspuns nevoii sale de a readuce echilibrul in propria sa fiinta.

Plantele medicinale sunt adevarate „inteligente vii”, iar puterea lor vindecatoare ni se reveleaza pe masura ce ne apropiem plini de dragoste fata de ele.

Fitoterapia orientala (ayurveda, Unani ori medicina chineza) ne invata ca nu este atat de importanta compozitia chimica a plantelor cat mai ales calitatile subtile ale plantelor: exista plante reci ori  plante calde, plante tonice ori plante reducatoare etc. Astfel, un practician ayurveda autentic trebuie sa cunoasca planta indeajuns de aproape si sa-i inteleaga „mesajul de vindecare” cu care ea este inzestrata.

Fitoterapia occidentala insa, este mult mai preocupata de a stabili exact compozitia chimica a plantelor, si de a identifica substantele active din plante, ce fac cu putinta actiunea lor terapeutica. Astfel plantele contin: antioxidanţi, flavonoide, taninuri, chinone, fitosteroli (hormoni vegetali), saponozide, lipide, glucide, pectine, mucilagii, numeroase vitamine şi elemente minerale, proteine, acizi organici, lecitine etc., toate la un loc  avand efecte bine stabilite asupra organismului uman.

Un practician al ayurvedei si fitoterapiei, trebuie sa cunoasca ambele moduri de a folosi plantele, putand astfel sa abordeze o strategie de vindecare a pacientului mult mai coerenta si completa.