• Programari: 10-18 0726 206397
Alergiile de sezon

Alergiile de sezon

Primavara este anotimpul in care natura renaste, mirosul florilor ne ademeneste si zumzetul albinelor ne bucura fiinta. Pentru unele persoane insa primavara este si anotimpul in care se reactiveaza suferinte vechi de tipul alergiilor de sezon – rinita si conjunctivita alergica. Cunoscuta in limbaj popular sub denumirea de “febra de fan”, rinita si rino-conjunctivita alergica este o afectiune care se manifesta la contactul mucoasei nazale si oculare cu alergeni din aer, cum sunt polenul florilor, al arborilor sau al plantelor.

Care sunt simptomele “febrei de fan”

Desi nu se manifesta foarte zgomotos, pacientul resimte destul de neplacut simptomele rinitei si conjunctivitei alergice: nasul este infundat, rinoreea (secretiile nazale) este abundenta, facand respiratia dificila asociata uneori cu senzatia de sufocare, stranutatul excesiv, mancarimi ale ochilor si lacrimare excesiva, angioedem (umflarea pleoapelor, buzelor, limbii) oboseala nejustificata si pierderea mirosului. Aceste simptome sunt suficiente pentru a ne alerta asupra reactivarii sezoniere a problemelor alergice.

Cand apare?

Inceputul primaverii este perioada cea mai favorabila aparitiei alergiilor, de aceea metodele de prevenire si tratament trebuie aplicate cu ceva timp inainte de aparitia perioadei de polenizare a plantelor si florilor. Asocierea cu fumul de tigara, par de animale sau acarieni din praful de casa ori din puful de perne, ori mucegaiuri diverse, duce la agravarea simptomatologiei, facand mult mai dificila tratarea bolii.

De ce apare boala?

Boala apare datorita unei imunitati cu reactie exagerata fata de alergeni inofensivi (praf, polen de flori, puf) si este declansata prin actiunea imunoglobulinelor E- anticorpi care in mod normal apara fiinta de parazitii intestinali si alte microorganisme patogene cu care aceasta intra permanent in contact. La persoanele alergice, aceste imunoglobuline E sufera o ”mutatie” si se “leaga” de substante inofensive (praf, puf, polen, alimente), declansand reactii alergice nejustificat de ample fata de substante banale. Deci reactivitatea persoanelor alergice este profund perturbata (datorita imunoglobulinelor E “modificate”), declansand reactii alergice la substante care pentru ceilalti oameni sunt inofensive.

Care este tratamentul natural?

Irigarile nazale cu solutii sarate

Este una din cele mai eficiente metode de a scapa de senzatia de nas infundat ce apare la persoanele cu rinita alergica de sezon. Se pune o jumatate de lingurita de sare grunjoasa organica (fara adaos de iod) la un litru de apa plata calduta, si in momentul in care aceasta s-a dizolvat bine, se fac irigatii nazale alternative pe o nara si pe cealalta, de cateva ori. Va apare senzatia de usurare a respiratiei prin eliminarea mucusului si crustelor depuse pe mucoasa nazala insotita de o senzatie de reimprospatare a mirosului. Aceasta tehnica simpla este deosebit de eficienta, fiind chiar mult mai eficienta decat multe medicamente utilizate in acest scop.

Fitoterapia si apiterapia– utilizarea plantelor medicinale este de mare ajutor in tratamentul natural al rinitelor alergice. Se pot utilize plante depurative si antialergice (urzica, trei frati patati, brusture, coacaz, afin, coada soriceluui, galbenele ) macerate glicerinate din coacaz negru si maces, extracte de propolis, folosite la recomandarea medicului fitoterapeut.

Dietoterapia- evitarea alimentelor care pot produce alergii (fragi, capsuni, lapte, oua) a alimentelor cu aditivi si coloranti, evitarea carnii si a produselor lactate in exces , introducerea in alimentatie a alimentelor naturale, cu continut scazut de proteine. Consumul alimentelor bogate in cobalt si mangan: cereale, legume si fructe uscate, soia, ciuperci, usturoi, ceapa, ridichi, ajuta la ameliorarea alergiilor.

Alte recomandari- renuntarea la fumat este o conditie estentiala a tratamentului. Vacantele la munte in zone cu paduri de foioase (stejar, fag) ajuta foarte mult intrucat acestea sunt filtre naturale antipolen.

Desi simptomatologia nu este foarte zgomotoasa, alergiile de sezon trebuie tratate cu maxima seriozitate la medic, intrucat netratate pot declansa reactii anafilactice foarte grave ce pot pune viata pacientului in pericol.

Dr. Violeta Parvu

www.terapieholistica.ro

Comments are closed.