• Programari: 10-18 0726 206397
Remedii ayurvedice pentru sezonul rece

Remedii ayurvedice pentru sezonul rece

Rezistența naturală a organismului la diferite infecții sau afecțiuni cunoscută ca imunitate are nevoie sa fie stimulată, în special în sezonul rece. Sistemul ayurveda, ne oferă posibilitatea de a înțelege ce se petrece în interiorul organismului când acesta se confruntă cu diversele schimbări sezoniere și care sunt metodele ayurvedice și remediile folosite pentru ca organismul uman să-și poată păstra starea de echilibru natural.

Ce dietă ne ajută în timpul iernii, pentru creșterea imunității?

Pentru a împiedica creșterea excesivă a calitaților de rece și uscat în organism (calități care se amplifică iarna) medicina ayurveda recomandă ca dieta în timpul iernii să fie bogată în calitățile de greu și onctuos dar și de fierbinte, pentru a putea menține căldura internă la parametrii normali.

Astfel consumul de leguminoase uscate (fasole, fasole mung, mazare, linte verde, linte roșie, soia, năut) rădăcinoase (țelina, păstârnac, patrunjel, morcov, sfeclă, cartofi) semințe și nuci, alimente acre (murături), uleiuri vegetale presate la rece, condimente picante, lapte natural, ghee (“unt clarifiat”) sau miere naturală, ajută foarte mult la menținerea echilibrului intern al organismului pe timpul iernii, crescând rezistența la diferite infecții sau boli.

Plante folosite în ayurveda pentru imunitate

Remediile folosite în ayurveda pentru creșterea imunității și a fortei vitale în organism (denumită Ojas- în sistemul ayurveda) sunt numite remedii Rasayana, iar anotimpul rece este foarte potrivit ca aceste remedii să fie folosite. Amalaki (Emblica Officinalis), lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), ashwagandha (Withania Somnifera), ghimbir (Zingiber officinale), tulsi (Occimum sanctum), turmeric (Curcuma longa ) ori cardamom (Elletaria cardamomum), ar trebui să fie nelipsite din consumul nostru zilnic din timpul iernii.

Amalaki – Emblica Officinalis – este o plantă foarte bogată în acid citric și deci are un conținut crescut în vitamina C. Pe lângă aceasta conține cantități mari de calciu, fier și fosfor, dar și carbohidrați și glucide, atât de necesare pe timpul iernii. Folosită ca pulbere luată intern de 2- 3 ori pe zi împreună cu miere de albine, sau sub formă de capsule (intra în componenta capsulelor “Fitoyoung” și “Detoxiplant” tip Steaua Divină) este un remediu eficace pentru creșterea imunității.

Lemn dulce – Glycyrrhiza glabra– este un excelent tonic și revitalizant al organismului, ce poate fi folosit pe timpul iernii pentru creșterea imunității. Luat zilnic sub formă de pulbere, sau mixat cu ghee ori miere naturală sau lapte cald, este un excelent remediu Rasayana, folosit atât pentru imunitate cât și împotriva îmbătrânirii.

Ashwagandha –Withania Somnifera– cunoscut în ayurveda ca unul din cele mai bune tonice Rasayana, crește imunitatea, crește forța vitală în organism, energizează și tonifică organismul, fiind folosit și în curele de reîntinerire. Luat intern între 3- 6 g/zi în lapte cald îndulcit cu miere, se dovedește un remediu binefăcător în timpul iernii, în special în caz de tonus fizic și psihic scăzut, stări de epuizare și stres. Intră de asemenea în compoziția produsului “Fitoyoung”, alături de planta amalaki (Emblica officinalis).

Turmeric- Curcuma longa– Este foarte folosit în ayurveda pentru diverse afecțiuni, iar în sezonul rece e folosit pentru creșterea rezisțentei organismului la diferite infecții. Bun antiparazitar dar și detoxifiant al organismului, calmează durerile articulare ce se agravează în timpul iernii și stimulează digestia. Se poate folosi în doză de 1-3 g luat zilnic în lapte cald sau combinat cu diferite alimente.

Ghimbir- Zingiber officinale– Un adevărat dar al Naturii în sezonul rece, ghimbirul este un remediu excelent în răceli și gripe, bronșite, inflamații ale gâtului, tuse, ragușeală sau febră. Eficient pentru creșterea imunității dar și un bun analgezic utilizat în durerile articulare, se găsește sub formă de rădăcina de ghimbir uscată sau proaspătă (cu o savoare deosebită). Poate să fie consumat pe timpul iernii ca pulbere (1g de 3 ori pe zi) luată sublingual, ori în lapte cald sau în ceai cald îndulcit cu sirop de ghimbir.

Tulsi- Occimum sanctum– Planta având valențe sacre în ayurveda, este larg folosită în afecțiuni respiratorii, dar și pentru creșterea imunității pe timpul iernii. Sucul proaspăt din frunze, amestecat cu miere este un remediu extrem de eficient pentru creșterea rezistenței la boli. Poate fi luat și ca pulbere câte 1g de 3 ori pe zi, sublingual, dar și sub formă de ceaiuri, capsule ori tablete.

Cardamom- Elletaria cardamomum– Originar din sudul Indiei, este foarte mult folosit atât în alimentație căt și în remediile ayurvedice. Luat în lapte cald seara la culcare, este un sedativ excelent, iar utilizat în alimentația zilnică stimulează digestia și crește rezistența naturală a organismlui la boli.

Pentru ca aceste remedii să aibă o eficiență maximă, este indicat avizul unui medic specialist ayurvedic, care va putea da recomandări în ce privește modul de administrare a acestor remedii, în funcție de constituția și afecțiunile asociate fiecărui pacient.

Dr. Violeta Pîrvu

Medic specialist medicină de familie

Competență fitoterapie, ayurveda, apiterapie, aromaterapie

Comments are closed.