• Programari: 10-18 0726 206397
Panchakarma- terapia de detoxifiere in Ayurveda- Oleatia

Panchakarma- terapia de detoxifiere in Ayurveda- Oleatia

De mii de ani, medicina Ayurveda care in traducere inseamna “stiinta vietii”, ne-a revelat o serie de tehnici valoroase de purificare, fie a intregului corp, fie a unor zone ale corpului si care se numesc tehnici de purificare Panchakarma (in traducere cele 5 purificari).

Procedurile complexe de tip Snehan (oleatie) si Swedan (sudoratie) urmate de Vamana (voma terapeutica) Virechana (purgatia terapeutica) sau Basti (clismele terapeutice) sunt realizate in scopul de a detoxifia profund tesuturile intregului organism si de a elimina toxinele acumulate in corp, prin procedurile specifice de eliminare (voma terapeutica, purgatia, clismele).

Boli grave cum sunt bolile cronice de piele, afectiuni cronice pulmonare, astm, bronsite, afectiuni nervoase, boli osoase, digestive, boli uro-genitale sau afectiuni cardio-vasculare, sunt ameliorate sau chiar vindecate prin realizarea acestor tehnici de detoxifiere Panchakarma.

Aceste tehnici de detoxifiere Panchakarma, cer din partea pacientului un efort de mobilizare exemplar, fiind insotite de o dieta specifica (Samsarjanakrama) pe care pacientul trebuie sa o urmeze, intocmai asa cum este prescrisa de catre medicul ayurveda, iar tehnicile de eliminare (voma terapeutica, purgatia, clismele) necesita multa cooperare din partea pacientului pentru a putea fi duse la bun sfarsit.

De aceea in Ayurveda, aceste tehnici de detoxifiere Panchakarma, se realizeaza in anumite afectiuni si doar la pacientii potriviti in ceea ce priveste capacitatea volitiva, mentala, digestiva si aceea de a urma intocmai indicatiile prescrise de medic in timpul terapiei.

Terapia de detoxifiere Panchakarma este impartita in 3 etape:

      1. terapii preliminare (oleatia si sudoratia),

      2. terapii de eliminare (voma, purgatia, clisma) si

      3. terapia de revenire ( care urmareste tonifierea pacientului prin terapia Rasayana).

Oleatia interna- este o terapie preliminara in procedurile Panchakarma, in care pacientului ii este prescris un remediu uleios (cel mai des ghee -unt clarifiat, dar si ulei de susan, in unele cazuri) remediu ce este preparat cu plante medicinale specifice bolii pacientului, intr-un anumit mod.

Pacientul va lua cantitati crescande din acest remediu uleios, timp de mai multe zile, stabilite in functie de prescriptia medicului ayurvedic si avand o dieta specifica stricta pe durata tehnicii de oleatie.

Aceasta tehnica preliminara, oleatia interna– are scopul de a innmuia toxinele existente la nivelul tesuturilor profunde, ca apoi prin tehnicile de eliminare corespunzatoare (voma, purgatia) toxinele si dosha viciate sa fie eliminate, avand ca efect readucerea echilibrului dosha (Vata, Pitta, Kapha) in organism. Oleatia interna este urmata de tehnica de sudoratie, in cadrul terapiilor Panchakarma.

Oleatia interna poate fi folosita si inafara tehnicilor de Panchakarma, pentru pacientii care necesita tonifiere (Brimhania) sau au un foc digestiv scazut (Agni) ori prezinta uscaciunea exagerata a pielii si mucoaselor, pentru batrani, copii, caz in care se foloseste fie ghee simpla, fie ghee preparata cu plante, in functie de necesitatile pacientilor, iar dozele administrate sunt mult mai mici decat in terapia Panchakarma.

Oleatia este o tehnica ayurvedica valoroasa bazata pe principii pe atat de simple, pe atat de eficiente si nu este lipsita din recomandarile nici unui medic ayurvedic. Aceste tehnici de oleatie au ca efect tonifierea generala a pacientului, ajuta la stimularea digestiei, ajuta la cresterea memoriei si inteligentei, cresc vitalitatea si longevitatea.

DR. VIOLETA PIRVU

medic specialist MF, competenta apifitoterapie, ayurveda

Centrul Naturist de Sanatate Steaua Divina- Bucuresti, Brasov- tel 021/2331950,

mobil 072/6206397

www.terapieholistica.ro

Comments are closed.