• Programari: 10-18 0726 206397
Ayurveda – terapii Panchakarma

Ayurveda – terapii Panchakarma

 

Panchakarma (in traducere “cele 5 actiuni”) sunt proceduri ayurvedice de purificare profunda a corpului intotdeauna precedate de o pregatire prealabila a pacientului, prin procedee preliminare numite Purvakarma.

Aceste terapii Panchakarma sunt in numar de 5 si implica purificarea intregului corp prin:

 • Vamana (voma terapeutica)– este un procedeu specific care se realizeaza pentru tratarea afectiunilor generate de agravarea Kapha (“pamant” si “apa”) si secundar Pitta (“foc”) in organism. Procedeul este complex si se realizeaza intotdeauna sub supravegherea medicului ayurvedic. Este indicat in general in afectiunile stomacului si plamanilor – mai ales cele ce evolueaza cu cresterea cantitatii de mucus in caile respiratorii, cum sunt: astmul bronsic, bronsitele, tusea, racelile, afectiunile rino-sinusale, de asemenea in indigestie, pierderea apetitului.

 • Virechana (purgatia terapeutica)- este un procedeu ayurvedic de detoxifiere profunda a corpului, care se recomanda in afectiunile generate de Pitta agravata (“foc” in exces) in organism si consta in eliminarea bilei si a continutului intestinului, cu ajutorul unor preparate purgative naturale. Se realizeaza in caz de boli de piele, alergii, tumori abdominale, icter, guta, unele afectiuni gastrice, boli parazitare.

 • Basti (clismele terapeutice) constau in introducerea in rect a unor substante medicinale naturale sub forma de decoct (Niruh basti) sau uleiuri preparate cu plante medicinale (Anuvasan basti), in scopul eliminarii Vata agravata (aerul in exces) din corp si in particular din zona pelvina. Se poate administra in caz de dureri de spate, reumatism, sciatica, discopatie lomabara (cu rezultate excelente) constipatie, litiaza renala, infertilitate, afectiuni genitale (chisturi, fibroame uterine), tulburari neurologice.

 • Nasya (instilatiile nazale)– consta in picurarea in cavitatea nazala a unor uleiuri special preparate cu plante, ori a sucului de planta proaspata sau folosirea unor pulberi fine din plante, in scopul de a elimina doshele agravate (Vata, Pitta, Kapha) din zona capului si a gatului. Se foloseste in caz de afectiuni sinusale, rinita alergica, dureri de cap, migrena, nevralgii de trigemen, afectiuni ale mucoasei nazale, afectiuni ale corzilor vocale, unele afectiuni ale ochilor si urechilor.

 • Raktamokshana- tehnica ayurvedica complexa de eliminare a toxinelor ce sunt acumulate in sange.

Pe langa aceste proceduri principale se realizeaza si proceduri ayurvedice secundare care constau in aplicatia locala a unor uleiuri preparate cu plante medicinale, cu rezultate deosebite in anumite tipuri de afectiuni. Printre acestea enumeram:

 • Shirodhara– Procedeu ayurvedic de picurare a uleiului caldut, preparat cu plante, in fir subtire pe fruntea pacientului, un anumit interval de timp. Procedura este de elctie in caz de insomnie, migrena, nevralgie, depresie, unele afectiuni psihice, stres, anxiatate, unele afectiuni psihosomatice.

 • Hrd Lepa- aplicatia de ulei caldut preparat cu plante in zona pieptului, intr-o procedura specifica, un anumit interval de timp. Se realizeaza in caz de depresie, anxietate, afectiuni ale inimii, stres, tulburari emotionale.

 • Janu Lepa- aplicatia de ulei caldut cu plante medicinale la nivelul articulatiei genunchiului. Are rezultate foarte bune in afectiuni ale genunchilor ca: artroza, afectiuni ligamenare, afectiuni ale meniscului, dureri de genunchi.

 • Kati Vasti- aplicatia de ulei medicinal caldut, in zona spatelui, o anumita perioada de timp. Se realizeaza in caz de sciatica, discopatie lombara, dureri de spate, spondiloza lombara, afectiuni ale vertebrelor sacrale.

 • Griva Vasti- aplicatia de ulei caldut preparat cu plante in zona gatului (coloanei cervicale). Are rezultate foarte bune in caz de spondiloza cervicala, afectiuni ale coloanei cervicale in general.

 • Shashtishali- procedeu complex de masaj al intreguui corp sau doar a unor portiuni ale acestuia cu saculeti umpluti cu remedii preparate din plante medicinale si substante naturale. Se realizeaza cu rezultate excelente in boli neurologice grave ca Parkinson, afectiuni ale nervilor in general, afectiuni ale tendoanelor si articulatiilor.

Toate aceste proceduri se realizeaza intr- o ordine bine stabilita de medicul specialist ayurvedic.

 

Leave a Reply