Panchakarma (in traducere „cele 5 actiuni”) sunt proceduri ayurvedice de purificare profunda a corpului intotdeauna precedate de o  pregatire prealabila a pacientului, prin procedee preliminare numite Purvakarma (realizate prin oleatie si sudoratie).
Terapiile Panchakarma sunt in numar de 5 si implica purificarea intregului corp prin:

–    Vamana (voma terapeutica)– este un procedeu specific care se realizeaza pentru tratarea afectiunilor generate de  agravarea Kapha („pamant” si „apa”) si secundar Pitta („foc”) in organism. Procedeul este complex si se realizeaza intotdeauna sub supravegherea medicului ayurvedic.
Este indicat in general in afectiunile stomacului si plamanilor – mai ales cele ce evolueaza cu cresterea cantitatii de mucus in caile respiratorii, cum sunt: astmul bronsic, bronsitele, tusea, racelile, afectiunile rino-sinusale, de asemenea in indigestie, pierderea apetitului.
–    Virechana (purgatia terapeutica)– este un procedeu ayurvedic de detoxifiere profunda a corpului,  care se recomanda in afectiunile generate de Pitta agravata („foc” in exces) in organism si consta in eliminarea bilei si a continutului intestinului, cu ajutorul unor preparate purgative naturale.
Se realizeaza in caz de boli de piele, alergii, tumori abdominale,  icter, guta, unele afectiuni gastrice, boli parazitare.
–    Basti (clismele terapeutice) constau in introducerea in rect a unor substante medicinale naturale sub forma de decoct (Niruh basti) sau uleiuri preparate cu plante medicinale (Anuvasan basti), in scopul eliminarii Vata agravata (aerul in exces) din corp si in particular din zona pelvina.
Se pot administra in caz de: dureri de spate, reumatism, sciatica, discopatie lombara (cu rezultate excelente) constipatie, litiaza renala, infertilitate, afectiuni genitale (chisturi ovariene, fibroame uterine), tulburari neurologice.
–    Nasya (instilatiile  nazale)– procedura ce consta in picurarea in cavitatea nazala a unor uleiuri special preparate cu plante, ori a sucului de planta proaspata sau folosirea unor pulberi fine din plante, in scopul de a elimina doshele agravate (Vata, Pitta, Kapha) din zona capului si a gatului.
Se foloseste in caz de afectiuni sinusale, rinita alergica, dureri de cap, migrena, nevralgii de trigemen, afectiuni ale mucoasei nazale, afectiuni ale corzilor vocale, unele afectiuni ale ochilor si urechilor.
–    Raktamokshana– tehnica ayurvedica complexa de eliminare a toxinelor ce sunt acumulate in sange.

Pe langa aceste proceduri principale se realizeaza si proceduri ayurvedice externe care constau in aplicatia locala a unor uleiuri preparate cu plante medicinale, cu rezultate deosebite in anumite tipuri de afectiuni.
Printre acestea enumeram:
–    Shirodhara– Procedeu ayurvedic de picurare a uleiului caldut, preparat cu plante, in fir subtire pe fruntea pacientului, un anumit interval de timp. Procedura este de electie in caz de insomnie, migrena, nevralgie, depresie, unele afectiuni psihice, stres, anxietate, unele afectiuni psihosomatice.
–    Hrd Lepa– aplicatia de ulei caldut preparat cu plante in zona pieptului, intr-o procedura specifica, un anumit interval de timp. Se realizeaza in caz de depresie, anxietate, afectiuni ale inimii, stres, tulburari emotionale.
Akshitarpana– aplicarea de substanta uleioasa ghee (unt clarifiat) pe zona ochilor cu rezultate foarte bune in caz de dureri de ochi, conjunctivita, unele tipuri de glaucom, fazele incipiente de cataracta, dar si in caz de tulburari de refractie ale ochilor.
–    Janu Lepa– aplicatia de ulei caldut cu plante medicinale la nivelul articulatiei genunchiului. Are rezultate foarte bune in afectiuni ale genunchilor ca: gonartroza, afectiuni ligamenare, afectiuni ale meniscului, dureri de genunchi.
–    Kati Vasti– aplicatia de ulei medicinal caldut, in zona spatelui, o anumita perioada de timp. Se realizeaza in caz de sciatica, discopatie lombara, dureri de spate, spondiloza lombara, afectiuni ale vertebrelor  sacrale.
–    Griva Vasti– aplicatia de ulei caldut preparat cu plante in zona gatului (coloanei cervicale). Are rezultate foarte bune in caz de spondiloza cervicala, afectiuni ale coloanei cervicale in general.
–    Shashtishali– procedeu complex de masaj al intreguui corp sau doar a unor portiuni ale acestuia cu saculeti umpluti cu remedii preparate din plante medicinale si substante naturale. Se realizeaza cu rezultate excelente in boli neurologice grave ca Parkinson, afectiuni ale nervilor in general, afectiuni ale tendoanelor si articulatiilor.

Toate aceste proceduri se realizeaza in clinica, intr- o ordine bine stabilita de medicul specialist ayurvedic in functie de afectiunea pacientului si de gravitatea ei.