• Programari: 10-18 0726 206397
Colesterolul si dieta

Colesterolul si dieta

Una din afectiunile cele mai frecvente ale acestui sfarsit de secol este hipercolesterolemia (cresterea peste normal a colesterolului sanguin), ale carei consecinte pe termen lung sunt aparitia bolilor cronice cum sunt: cardiopatiile, hipertensiunea arteriala, obezitatea.Cunoscuta si ca boala supraalimentatiei, frecventa ei nu este deloc surprinzatoare pentru medicii si nutritionistii moderni care constata cu ingrijorare schimbarile negative ale dietei omului modern, care au consecinte nefaste, uneori nebanuit de mari asupra organismului.

Ce este colesterolul

Colesterolul este un produs al metabolizarii grasimilor in organism, iar din punct de vedere medical, exista doua tipuri majore de colesterol:

  • Colesterol LDL (“colesterol rau”)- este un tip de colesterol care este implicat in cresterea vascozitatii sangelui si care tinde sa se ataseze de peretii vaselor de sange sub forma placilor de aterom, crescand riscul aparitiei bolilor de inima (cardioapatie ischemica, infarct miocardic, hipertensiune arteriala); Acest tip de colesterol creste in cazul consumului crescut de grasimi saturate in dieta (carne, branzeturi grase).

  • Colesterol HDL (“colesterol bun”)- acest tip de colesterol ajuta la eliminarea colesterolului rau din organism si aduce cu sine protectia impotriva afectiunilor cardiace. O dieta bogata in fructe si legume proaspete, bogata in acizi grasi omega 3, poate ajuta la cresterea acestui tip de colesterol in sange.

De ce apare hipercolesterolemia (“colesterolul crescut”)?

Exista mai multi factori care determina aparitia valorilor crescute ale colesterolului sanguin.

Factori genetici

Exista afectiuni genetice de tipul hipercolesterolemiei familiale (care inseamna valori crescute ale colesterolului sanguin la membrii aceleiasi familii, datorate unui bagaj genetic mostenit si care determina deficiente ale metabolismului grasimilor) si care fac destul de dificila dar nu imposibila tratarea valorilor crescute ale colesterolului.

De asemenea si trigligeridele crescute (un alt tip de grasimi sanguine) pot determina cresteri ale colesterolului total.

Dieta

Este un factor de baza care in afara unui teren genetic predispozant duce la aparitia valorilor crescute ale colesterolului sanguin. Alimentatia bogata in grasimi saturate cum ar fi: carnea si produsele din carne, produsele lactate grase, lactate procesate (branza topita, cascaval), de asemenea consumul de zahar alb si inlocuitori de zahar, este un mare producator de colesterol, consumul de faina alba si produse cu faina alba (pastele, spaghetele, produsele de patiserie), aditivii alimentari sintetici, colorantii, conservantii din alimente, duc la dereglari ale metabolismului lipidelor cu aparitia cresterilor anormale de colesterol sanguin.

Sedentarismul

Un alt factor cu implicatii nebanuit de mari este viata sedentara si lipsa efortului fizic realizat constant. Studiile au dovedit ca efortul fizic nu numai ca reduce valorile crescute ale colesterolului sanguin, dar favorizeaza cresterea colesterolului “bun” care protejeaza organismul de bolile cardiovasculare.

Fumatul

Factor de risc major pentru cresterea peste masura a valorilor colesterolului sanguin si aparitia afectiunilor cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboflebita).

Hormonii

Femeile aflate in perioada fertila, au o protectie naturala impotriva colesterolului “rau”, datorita hormonilor estrogeni care au rol important in arderea naturala a grasimilor si transformarea lor in colesterol “ bun” (HDL). Dupa menopauza, datorita scaderii cantitatii de estrogen, creste riscul cresterii colesterolului “rau” din sange (LDL).

Care sunt nivelel normale ale colesterolului sanguin?

-Sub 180 mg/dl- valoare ideala a colesterolului in sange;

– Intre 180-199 mg/dl- nivel acceptabil al colesterolului;

– 200-219 mg/dl- nivel de granita (crestere usoara);

– peste 220 mg/dl sau mai mult- nivel crescut al colesterolului sanguin, care necesita masuri terapeutice corective.

Care este atitudinea terapeutica

Hipercolesterolemia (colesterolul crescut), este una din afectiunile care raspund foarte bine la tratamentul naturist, dieta si schimbarea stilului de viata, de aceea acest tratament este recomandat tuturor persoanelor ce sufera de aceasta afectiune, evitand posibilele efecte secundare negative ce pot apare la administrarea medicamentelor de sinteza.

Dr. VIOLETA PIRVU

Medic specialist medicina de familie

Competent apifitoterapie

www.terapieholistica.ro

Leave a Reply