Graviola este fructul arborelui vesnic verde, cunoscut sub denumirea latina de Annoa muricata, arbore nativ din regiunile tropicale ale Americii de Sud si sudul Africii

Graviola este fructul arborelui vesnic verde, cunoscut sub denumirea latina de Annoa muricata, arbore nativ din regiunile tropicale ale Americii de Sud si sudul Africii, in prezent fiind larg cultivat si in celelalte regiuni tropicale ale lumii. Desi se pot folosi terapeutic si frunzele, scoarta arborelui sau radacina, de departe cele mai cunoscute sunt efectele fructelor acestui arbore.

Fructul de graviola este constituit dintr-o pulpa alba, cu multiple fibre in care se gasesc o multitudine de seminte negre. Aroma fructului proaspat este deosebit de bogata si intensa, descrisa ca o combinatie de capsuni si ananas, cu urme fine de cocos si banana, gustul fiind dulce intens si usor acrisor.

Constituenti principali:

Vitamine (in special vit C 34% la 100gm, vit B6, vit B1 si vit B2) minerale (Mg, Ca, Fe, K, Na ) carbohidrati, glucide, cantitati nesemnificative de grasimi saturate si nesaturate, fibre. Componenta activa reaspunzatoare de efectele sale antitumorale este un compus fitochimic numit annonaceus (acetogenin). De asemenea si alte componente: annohexocin, annoannomuricin, gigantetrocin, muricatenol etc, au fost studiate pentru efectele anticancerigene ale plantei.

Studii, cercetari

  • Studiile efectuate pana in prezent in laborator arata ca extractul de graviola poate tratata anumite forme de cancer de ficat si de san care sunt rezistente la medicatia chimioterapica (Dai Y, Hogan S, Schmelz EM, Ju YH).

  • Alte studii arata potentialul anti-proliferativ al acetogeninelor din fructul de graviola asupra cancerului de prostata PC 3 cells- la om ( Sun. S, Liu J, Kadouh H)

  • In 1997 Universitatea Purdue di USA, a realizat un studiu care releva calitatile anticancerigene ale fructului de graviola, prin blocarea surselor de energie ale celulelor canceroase de catre anumite componente ale fructului (acetogenine).

Actiuni si indicatii

Graviola are actiuni anticancerigene, antibacteriene, antivirale, antiparazitare, hipotensive, sedative, digestive, vasodilatatoare, nutritive, imunostimulente.

  • In uzul traditional al popoarelor africane, apare folosirea fructului pentru tratarea infectiilor cu virusi si paraziti, reumatism, artrita, depresie.

  • In prezent, graviola este utilizata in tratamentul infectiilor si parazitozelor intestinale, incluzand Leishmanioza, dar si pentru tratarea herpesului sau a infectiilor fungice.

  • Continutul bogat in vitamina C o face utila in pervenirea racelilor si cresterea imunitatii.

  • In tratamentul diabetului zaharat se folosesc mai ales scoarta, radacina si frunzele de graviola.

  • Actiunea anticancerigena a fructului de graviola a fost studiata in numeroase cazuri, in special asupra cancerului de san, prostata, pancreas si ficat.

Precautii

Se recomanda precautii in sarcina si alaptare. Consumul unei cantitati mari de graviola poate duce la efecte nedorite asupra celulelor nervoase de la nivelul creierului, mimand simptomele bolii Parkinson.

DR. VIOLETA PIRVU

medic specialist MF, competenta apifitoterapie, ayurveda

Centrul Naturist de Sanatate Steaua Divina- Bucuresti, Brasov- tel 021/2331950,

mobil 072/6206397

www.terapieholistica.ro