Motto: „Fie ca alimentele să vă fie remedii şi remediile să vă fie alimente”
Hipocrat

Dietoterapia naturista – reprezinta utilizarea alimentelor naturale sub diverse forme si in diverse combinatii, cu scopul de a ne pastra ori redobandi starea de sanatate. Postul alimentar prelungit, excluderea  din alimentatia zilnică a unor alimente ce pot perturba  echilibrul fragil al unui organism bolnav, sunt practici cunoscute din cele mai vechi timpuri, folosite cu scopul de a vindeca boala. Cu siguranta ca acest subiect nu a fost atat de discutat ca in zilele noastre.

Aparitia agriculturii intensive si a industriei procesarii alimentelor au facut ca omul modern sa fie „vaduvit” de darul cel mai de pret al existentei sale fizice: alimentele naturale hranitoare. Astfel hrana omului modern este spoliata de principiile nutritive atat de necesare (vitamine, minerale, oligoelemente) datorita saracirii solurilor, lipsita de energia ei vitala datatoare de viata si vigoare, datorita conservarii ei indelungate si suprasaturata cu grasimi, proteine, zahar rafinat, inlocuitori de zahar, sare, aditivi alimentari, conservanti, coloranti etc, datorita procesarii excesive a alimentelor. Rezultatul direct al acestui fapt, adaugat si altor factori perturbatori, este aparitia bolilor ca: obezitate, hipertensiune, ateroscleroza, diabet zaharat, dislipidemii, precum si cresterea alarmanta a numarului de boli degenerative (Parkinson, Alzheimer), precum si cancer, impotenta, sterilitate.

Pe de alta parte hrana populatiilor din tarile subdezvoltate este foarte saraca in principii nutritive ceea ce duce la carente majore si alterari profunde ale sanatatii lor ( anemie nutritionala, distrofie tireopata, rahitism etc.).

Asadar dietoterapia naturista urmareste prevenirea, tratamentul sau ameliorarea unor stari de boala respectandu-se regulile unei alimentatii echilibrate. Exista doua tipuri de dietoterapie in general, bazate pe principii diferite.

Astfel exista dietoterapia ocidentala care in primul rand  ne informeaza despre rolul pe care il au in nutritie mineralele, vitaminele, proteinele, lipidele, glucidele, enzimele, etc. In dietoterapia occidentala, necesarul de principii nutritive este stabilit exact in functie de varsta  si greutate, astfel ca stim cu precizie dozele zilnice necesare de vitamine, minerale, proteine, etc atat in conditii normale (adult sanatos, in activitate), cat si in conditii speciale (femei gravide, copii, batrani) ori in conditii de boala. De asemenea exista diete recomandate pentru fiecare afectiune in general, dar care nu tin seama de fiecare pacient in parte.

In dietoterapia orientala insa, calitatile subtile ale alimentelor sunt mult mai importante decat cantitatile de substante nutritive pe care ele le contin.Astfel atat in medicina ayurveda cat si medicina chineza se mentioneaza ca alimentele trebuie nu neaparat sa corecteze anumite carente fizice cat mai degraba deficiente subtile proprii fiecarui  pacient bolnav, deficiente care au generat acel tip particular de afectiune.

Combinarea inteleapta a celor doua tipuri de dietoterapii poate duce in final la o vindecare reala a pacientului, atat din punct de vedere fizic cat si subtil, energetic, de aceea o cunoastere cat mai deplina a celor doua tipuri de dietoterapii este foarte importanta in activitatea oricarui medic.