Iata cateva principii de baza ce pot fi urmate de oricine isi doreste sa-si pastreze greutatea normala:

Programul regulat al meselor
– Cu toate ca acest lucru a devenit aproape un lux in societatea moderna (datorita cel mai des  faptului ca serviciul nu permite acest lucru), este important  sa aveti cel putin 3 mese pe zi la intervale regulate de timp, astfel incat organismul sa poata oferi in schimbul hranei, maximum de energie de care aveti nevoie.
– Dupa fiecare masa faceti o pauza de 10 minute inainte de a incepe activitatile cotidiene.

Cantitatea
– Masa de pranz sa fie cea mai consistenta, intrucat puterea digestiva are un maxim de activitate in jurul orei 12  a.m.
– Nu vom manca seara inainte du culcare si in nici un caz nu ne vom culca cu stomacul plin, imediat dupa masa. Este necesar sa asteptam aproximativ 3 ore dupa masa de seara, pentru ca alimentele sa se digere corespunzator.

Hidratarea
– Consumul regulat de lichide aproximativ 2 litri pe zi, ne asigura buna hidratare a organismului si ne ofera posibilitatea de a elimina reziduurile toxice acumulate in urma digestiei si a metabolismului celular.
– Este interzis sa consumam lichide reci in timpul meselor, pentru ca acest lucru poate ingreuna digestia.

Calitatea actului de a manca
– Vom manca in liniste, fara a fi  distrasi  de alte surse exterioare gen: televizor, telefon, calculator, conversatia cu prietenii etc.
– Vom mesteca foarte bine alimentele astfel incat „sa bem alimentele solide si sa mestecam alimentele lichide”.
– Nu vom manca niciodata  pana ce masa anterioara nu a fost digerata.

Calitatea alimentelor
– Se evita consumul de alimente ca: zaharul alb si dulciurile rafinate cu zahar alb sau inlocuitori artificiali, painea alba si produsele cu faina alba (produse de patiserie, spaghete etc.).
– Se evita alimentele ce contin aditivi sintetici (E-uri), coloranti, conservanti, amelioratori de gust. Se evita de asemenea consumul  bauturilor si a sucurilor carbogazoase.
– Se va exclude pe cat posibil  carnea din alimentatie, in special carnea grasa si procesata (mezeluri, carne tocata etc).
– Se vor consuma alimente hranitoare ca: fructe proaspete, sucuri si salate din legume si fructe, cereale integrale, leguminoase, seminte oleaginoase, miere naturala, produse lactate, oua. O alimentatia lacto-vegetariana este mult mai folositoare.

Proportii adecvate
-Se va avea in vedere ca proportia alimentelor ingerate sa fie: glucide 60-70%,  sub forma de zaharuri naturale (zahar brun, melasa), miere de albine , fructe dulci; lipidele sa nu depaseasca 20-30% din totalul de calorii si sa predomine cele de origine vegetala (uleiuri vegetale presate la rece) sau animala (lapte si produse lactate naturale) iar proteinele sa fie 10-15% din totalul de calorii (in special proteine de origine vegetala sau animala din produse lactate, oua).

Urmand mai mereu aceste sfaturi veti fi mai mereu plini de energie si buna dispozitie  si cel mai important lucru: pastrati departe de voi bolile si neplacerile legate cresterea excesiva in greutate.