Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, dupa 1 an de activitate sexuala, fara folosirea metodelor de contraceptie.
Exista doua tipuri de infertilitate: primara (femeia nu a ramas niciodata insarcinata) si secundara (femeia a avut o sarcina sau un avort, dar din diverse cauze nu mai poate ramane insarcinata). Este greu de stabilit care sunt cauzele infertilitatii secundare, deoarece domeniul este extrem de complex (sunt implicate atat cauze fizice cat si psihice, de natura subtila, care sunt mult mai greu de identificat). Infertilitatea secundara in cazul unui cuplu poate fi datorata atat femeii (50- 60% din cazuri) cat si barbatului (40-50 % din cazuri). Prezentam in continuare cele mai intalnite cauze de infertilitate secundara (sterilitate) atat la barbati cat si la femei:
- inflamatiile si infectiile la nivelul organelor genitale;
- infectia cu Chlamidia (responsabila de aproximativ 15-20% din cazurile de infertilitate la femei, dar si la barbati);
- activitatea fizica excesiva;
- malnutritia (alimentatia deficitara);
- obezitatea sau greutatea corporala prea scazuta;
- stresul fizic si psihic foarte sever pe o perioada mai mare de timp;
- expunerea la substante toxice: medicamente, alimente cu aditivi, pesticide, droguri, metale grele;
- consumul de alcool, fumatul, expunerea la radiatii ionizante.
La femei, acestor cauze se adauga: anexite cronice (infectii pelvine), fibromul uterin, endometrioza, lispsa ovulatiei, tulburari endocrine (disfunctiile glandei tiroidiene, hipofize, suprarenale) diabet, afectiuni imunologice, varsta inaintata.
La barbati: productia slaba de spermatozoizi sanatosi, mobilitate insuficienta a spermatozoizilor ca rezultat direct al factorilor expusi mai sus, disfunctiille glandei hipofize si a hipotalamusului, consumul crescut de alcool, fumatul excesiv, diabet, epididimite, stricturi uretrale, infectia genitala cu virusul urlian.
Dincolo de cauzele cele mai frecvente ale infertilitatii, asistam in prezent la o adevarata „epidemie” de cazuri de infertilitate atat la barbati cat si la femei.
Stilul de viata actual caracterizat de stres psihic si fizic excesiv, alimentatia nepotrivita (predominenta alimentatiei acide in raport cu cea alcalina, alimente contaminate cu aditivi, coloranti, conservanti) si poluarea chimica accentuata a mediului (apa, aer, sol si implicit alimente), au dus in timp la scaderea calitatii vietii sexuale precum si a calitatii celulelor reproducatoare atat la barbati cat si la femei avand ca rezultat direct scaderea fertilitatii si cresterea tulburarilor de dinamica sexuala.