Cand o persoana contacteaza o afectiune, acest lucru are mai putin de -a face cu expunerea la agenti infectiosi sau factori agresori externi, cat cu gradul de echilibru al sistemului sau imunitar, in timpul acelei expuneri. (World Health Organisation)
Ce este imunitatea?
Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a lupta cu toate agresiunile ce vin din exterior (bacterii, fungi,vurusi, paraziti) si tind sa invadeze permananet corpul uman, fiind o veritabila bariera de protectie pentru diversele boli sau infectii pe care le-am putea contacta.
Sistemul imunitar realizeaza aceasta prin celulele T-killer, care se produc in maduva osoasa, se maturizeaza in timus si care au rol stimulator si asupra celorlalte celule imune, celulele NK (natural-killer), care supravegheaza permanent imunitatea distrugand celulele nesanatoase sau anormale (cum sunt si cele care apar in cancer) sau alte boli grave.
De asemenea exista limfocitele B- celule albe ce isi au originea in maduva osoasa, si care in acelasi timp pastreaza memoria acelei agresiuni, fiind permanent pregatite pentru aparare cand agentul agresor reapare, prin producerea de anticorpi (complex de molecule proteice), precum si fagocitele (macrofage si monocite), prezente in tesuturi respectiv sange.
Organele cu cele mai importante roluri in imunitate sunt: splina, amigdalele palatine, timusul, maduva osoasa, apendicele, capilarele limfatice (intestinul subtire are in jurul sau aproximativ 70% din reteaua capilara limfatica) si ganglionii limfatici.
Slabirea sistemului imun duce la o protectie scazuta fata de diferitele afectiuni, iar corpul devine mult mai vulnerabil la boli, inclusiv cancer. In acest context pot aparea: infectii cronice, raceli si gripe frecvente care raspund greu la tratament, infectii herpetice (genitale, orale), cancer. Slabirea sistemului imun se asociaza cu anorexie, digestie dificila, astenie.
Cauzele slabirii sistemului imunitar
Stresul cronic, stilul de viata dezordonat si haotic, sedentarismul, obiceiurile alimentare gresite (consum de zahar alb, grasimi, alcool, subalimentatia, supraalimentatia), fumatul, lipsa cronica a somnului, situatiile particulare de viata: copilaria, batranetea, sarcina la femei, bolile precum: cancerul, infectia HIV, modificari patologice ale mucoasei colonului, scaderea aciditatii gastrice, terapia medicamentoasa imunosupresiva, sunt doar unele din multiplele cauze ale scaderii imunitatii.
Administrarea remediilor pentru cresterea imunitatii depinde de factorii care au dus la scaderea sa.