Trei frati patati este o planta cunoscuta sub denumirea latina de Viola tricolor, iar in popor este cunoscuta si cu denumirea de “panseluta salbatica” sau “barba imparatului” ori “catifeluta”.
Trei frati patati este o planta cunoscuta sub denumirea latina de Viola tricolor, iar in popor este cunoscuta si cu denumirea de “panseluta salbatica” sau “barba imparatului” ori “catifeluta”. Planta are dimensiuni mici, fiind usor recunoscuta dupa aspectul florii care are petalele de culoare galben, alb si violet si este raspandita pe pajisti, fanete dar si la campie.Folosita inca din antichitate in boli de piele sau astm bronsic, de ea se leaga numeroase legende, in special legate de folosirea ei ca potiune de dragoste, insa era folosita si in tratamentul epilepsiei si a bolilor de inima (de unde denumirea in engleza de Heartease).
Este mentionata si in literatura greaca de catre Dioscoride si Hippocrates pentru calitatile ei terapeutice.
Care sunt substantele active?
Planta este foarte bogata in betacaroten, vitamin C, acid salicilic, saponine, taninuri, glicozide fenolice, saponozide, mucilagii si cantitati mici de tocoferol.
La ce afectiuni se foloseste?
Planta se utilizeaza atat extern cat si intern. Intre actiunile terapeutice ale plantei se numara boli de piele ca: eczema, seboree, impetigo, acnee, psoriasis dar si boli respiratorii ca: tuse, astm, bronsite astmatiforme sau afectiuni urinare – cistita (urinari frecvente si dureroase). Salicilatii si rutinul continute de planta au efect antiinflamator iar concentratia mare de rutina din planta, ajuta in caz de fragilitate capilara precum si in hipertensiune arteriala.
Planta este si un laxativ mediu ca efect. Prin mucilagiile continute are efect expectorant si demulcent folosit in caz de tuse si astm bronsic. Are si calitati detoxifiante si diuretice dar si diaforetice, fiind indicata si in caz de reumatism, artrita sau arterioscleroza.
Un studiu publicat in Australian Journal of Herbal Medicine, in 2012, pune in evidenta efectul antiproliferativ in vitro asupra celulelor tumorale de neuroblastom (Mortazavian, Seyed Mohsen).
Partile folosite: cel mai des se foloseste partea aeriana (frunze , flori) si foarte rar radacina (care contine alcaloizi si are efecte emetice).
Modul de administrare:
Planta poate fi administrata sub forma proaspata (flori, frunze) sau uscata, in doza de 2- 4 g /zi. Se poate asocia in amestecuri de plante medicinale sub forma de macerate la rece sau ceaiuri.
De asemenea se poate administra sub forma de tinctura alcoolica cate 1 lingurita de tinctura la 1 cana cu apa, de 3 ori/zi.
Poate fi folosita intern si in alimentatie, adaugata in salatele de primavara alaturi de papadie, sau urzica.
Dr. Violeta Pirvu
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie, ayurveda